Resor Skandinavien

I min ungdom hade jag ett arbete som gjorde att jag var bosatt ett antal år i Älvsbyn, Norrbotten. Jag utförde service på elektronikutrustningar på anläggningar runt om i Norrbotten och Lappland åt ett statligt företag. Det innebar mycket resande och jag lärde känna den nordligaste delen av Sverige ganska väl. Det var här mitt intresse för fiske grundades. Övernattningarna under resorna bjöd på många kvällar med fiskespö längs de nordliga vattendragen.

Efter några år bytte jag arbetsgivare och flyttade söderut i Sverige för utbildning. När detta var avklarat flyttade vi till Bålsta i Uppland. Jag skiljde mig och gifte om mig ned min nuvarande hustru. Vi köpte ett hus och flyttade samman. Så småningom köpte vi oss en husvagn och började åka runt tillsammans med min fru’s syster och hennes man som också hade husvagn. Till att börja med åkte vi alltid norrut, vi besökte bl.a. mina gamla “jaktmarker” kring Älvsbyn. Vi kryssade under flera år runt och lärde känna Sverige ganska väl.

Men vi besökte även Norge, från Bodö till Oslo. Till Norge återvände vi i flera år. Vi fiskade mycket och med oss hade vi en rök så vi kunde röka fisken. Vi har också provat att åka Hurtigrutten från Bodö till Tromsö. En vacker resa.

Ett år åkte vi färja med husvagnarna till Åbo. Därifrån körde vi rakt österut till Parikkala som ligger nära den ryska gränsen. Min svåger hade släktingar där. Vi ställde upp husvagnarna (med markägarens tillstånd) vid en liten sjö som heter Kokoniemi. Därifrån gjorde vi utflykter i omgivningen. Så småningom åkte vi vidare via Kuopio, Nivala och Tornio tillbaka in i Sverige.

Ett annat år åkte vi via Göteborg – Fredrikshamn till Danmark. Vi kamperade en vecka i en liten ort som heter Sindal. Därifrån åkte vi runt till olika sevärdheter samt badade. Efter en vecka fortsatte vi söderut och hamnade så småningom i Legoland. Därifrån åkte vi västerut till Ribe som lär vara Danmark’s äldsta stad. Därifrån följde vi kusten norrut till Hjörring och sen österut via Fredrikshamn tillbaka till Sverige.

Så vi tycker att vi lärt känna de nordiska länderna ganska väl och kan med gott samvete besöka andra delar av vår jord. .