Irland

19 Oktober 2015 startade vår resa under tidig morgon med buss till Arlanda. Härifrån tog vi flyget till Dublin. Där möttes vi av en buss som tog oss med till Guinness guinnessStorehouse. Här fick vi en orientering om Guinness historia samt serverades vi en tvårätters lunch inkl, naturligtvis, Guinness öl. Därefter fick vi en 2 timmars stads-rundtur innan vi checkade in på hotellet. Dagen avslutades med en gemensam middag på hotellet.

Nästa dag fortsatte vi stadsrundturen och lärde känna stadens gator och torg som Marrion Square, 20151024_133928Phoenix Park, floden Liffey och shoppinggatan O´Connell Street. Vi besökte det berömda Trinity College med den fantastiska Book of Kells. Därefter fick var och en ströva fritt. Vi gick och åt lunch på en pub som hette The Bleeding Horse, kul att få uppleva pubatmosfären.20151020_213004

Så småningom återsamlades vi och åkte till Jameson Whiskey Destillery, där vi fick se hur whiskey tillverkas och även provsmaka. På kvällen åkte vi till en pub där vi åt middag och fick uppleva en Irländsk dansshow med riverdance på Arlington Show i Dublin.
irland-clifton
På måndagsmorgonen lämnade vi Dublin och åkte västerut. Första stoppet gjordes vid borgområdet Rock of Cashel med anor från 1100-talet som är en av Irlands mest besökta turistmål. En litet jobbig vandring uppför en backe till ruinen.

Färden gick sedan vidare tvärs över den gröna ön till den historiskt intressanta staden Killarney. Där vi checkade in och åt en god middag på Killarney Riverside Hotell .

Tisdag efter frukost gjorde vi ett besök på Muckross House & Gardens, en trädgård välkänd för ring-of-kerry-bus-toursina exotiska träd, buskar och blommor. Därefter körde bussen längs spektakulära Ring of Kerry och vi njuter av det gudomligt vackra landskapet på halvön Iveragh i Atlanten. Detta är en c:a 18 mil lång väg som är så smal att det är bestämt att bussarna ska köra vägen moturs för att det inte gör att mötas på flera sträckor. Vi stannade för lunch på en liten pub efter vägen. Det hade nu blivit en vana att avsluta lunchen med en Irish coffee. Tillbaka i Killarney åt vi middag på hotellet.

Onsdag efter frukost vände vi norrut mot Limerick där danska vikingar bosatte sig på 700-talet. Idag är staden främst känd genom romanen ”Ängeln på det sjunde trappsteget” som på ett humoristiskt sätt berättar om misären under 1930- och 40 talet. Eftersom vi var i Limerick skulle alla försöka tota ihop en vers, vilket gjordes med skiftande resultat.

På eftermiddagen åkte vi genom det fantastiska landskapet vid Burren och de magnifika klipporna vid Cliffs of Moher. Tyvärr var detta resans vädermässigt sämsta dag med regn så sikten var noll.Middag och övernattning i Galway vid Atlantkusten.
20151024_133854
Torsdag, resans sista dag. Vi startade med att åka till Tullamore Whiskey Centre där vi fick en orientering om fabrikens historia samt hur tillverkningen går till. Därefter bjöds på både whiskeyprovning samt lunch.

På eftermiddagen åkte vi till flygplatsen i Dublin igen för vidare färd mot Arlanda.