Jorden runt

1988 gjorde vi en jorden runt resa. Med på resan hade vi denna gång min syster Frideborg. Det tog flera veckor att planera resan, vi hade många ideer om vad vi ville se och uppleva. Men med hjälp av en bra resebyrå hade vi till slut lagt upp en resa som skulle vara i sex veckor.

Vi startade resan med att flyga till Los Angeles. Där hade vi planerat in ett par dagars stop för att se oss omkring. Det blev Universal studios, Farmers Market , Ocean boulevard i Venice, Hollywood och mycket annat.

fijiFrån LA flög vi via Honolulu till Nandi på Fiji och anlände vid femtiden på morgonen. Vi skulle åka buss till hotellet men bussen skulle vänta på ett annat försenat flyg varför vi placerades i en taxi istället. Taxin kördes av en ledigt klädd gentleman av badflickorindiskt ursprung. Under färden föreslog han att han någon dag senare skulle hämta oss och visa oss den norra halvan av Fiji vilket vi accepterade. Hotellet låg mycket vackert på stranden med vajande palmer och flödande sol. Trots att vi var ganska trötta efter den långa resan kunde vi inte motstå frestelsen att gå ned och ta oss ett dopp.

De följande dagarna ägnade vi mestadels åt att vila, sola och bada. Som avtalat dök vår chaufför upp en morgon för en rundtur. Nu var han oklanderligt uppklädd i vit skjorta osv. Han var en god guide och vi fick en informationsrik tur på öns norra del. Turen avslutades på eftermiddagen med ett besök hemma hos chaufförens familj där vi bjöds på te. Han hade hustru och två döttrar hemma, en tredje dotter hade flyttat till Kanada. Döttrarna var mycket ivriga att visa oss fotografier av familjen och ville att vi skulle skaffa dem brevvänner i Sverige.

Vi hade avtalat med chauffören att han skulle hämta oss efter några dagar och köra oss ekokosdryck2n runda på Fiji’s södra del, på väg till Suva varifrån vi skulle flyga vidare till Samoa. Vi besökte bl.a. en marknad i en liten by samt bjöds på kokosmjölk direkt ur nötter som några flickor vi träffade efter vägen skickligt hämtade ned från en palm och skalade med en machete.

På väg till Samoa passerade vi datumlinjen, så vi flög från Fiji Fredag eftermiddag och landade på Samoa Fredag förmiddag. På Samoa bodde vi på Aggie Grey’s hotel som är ett måste om man besöker Samoa hade vi fått lära oss. Samoa och söderhavet var en av de barndomsdrömmar jag haft sedan jag var liten och hörde Yngve Stoor’s musik och såg filmen “Villervalle i söderhavet”. Vi gjorde flera rundturer för att se ön och på kvällarna lärde vi oss dansa hulahula på hotellet.kungaslottet

Efter några upplevelserika dagar fortsatte vi till Tonga. Vi landade i huvudstaden Nuku’alofa där vi skulle vänta på Dateline Hotel tills en båt skulle föra oss ut ön där vi skulle bo. Under denna väntan promenerade vi runt i staden och hann se kungens palats. Tonga är ju en monarki. Så småningom cropped-FafaIsland1.jpganlände båten som förde oss ut till Fafa Island, en liten ö med ett hotell för tjugofyra gäster. Det fanns åtta små hyddor att bo i samt en restaurangbyggnad.Vid middagen senare på kvällen tyckte jag att namnet på ölen som serverades såg bekant ut. Det var Pripps! Det lär vara söderhavets största bryggeri och beläget på Tonga fick vi lära oss. Vistelsen på ön blev paradisisk. Man promenerade runt hela ön på en timme. Vi hade fri tillgång till en mängd gymnastikredskap, kanoter, snorklingsutrustning mm. Vattnet var kristallklart med en mängd fiskar i alla möjliga fiskar att titta på.

Så småningom tog även vistelsen på denna paradisö slut och vi återvände till fastlandetyasavaprincess1 för att flyga tillbaka till Fiji. Där hade vi bookat en veckas kryssning med båt i en ögrupp som heter Yasava. Båten hette Yasava Princess. Under denna vecka kryssade vi runt bland öarna och gjorde strandhugg på olika platser för t.ex. ett grillparty på stranden med bad och snorkling, en rundvandring för att se olika saker på ön eller besök i någon by för att se hur man levde. Vi fick vara med på en Kava-cavacerimoniceremoni i en by. Kava är en dryck fom framställs ur en växtrot som heter Kava. Den innehåller ingen alkohol men man blir lätt omtöcknad av den och mun och svalg blir liksom bedövade. Alla middagar (överdådiga) intogs ombord och bordsplaceringen ändrades varje dag för att man skulle lära känna alla princess0001gästerna ombord. En kväll efter middagen kom befolkningen, från den ö vi ankrat upp utanför, ombord och uppvisnings-dansade samt sålde saker de hade tillverkat.

Efter en vecka lämnade vi med stor saknad båten för att flyga vidare till Sydney i Australien som var resans slutmål. Ombord på båten hade vi blivit bekanta med en familj från Sydney. De operhusetställde upp och skjutsade oss runt i staden och vi bjöds även på middag i ett högt torn tillsammans med en annan familj. Vi blev även hembjudna till dem och som kronan på verket fick vi en tur med deras segelbåt. Vi gjorde även egna promenader i staden och besökte bl.a. operahuset och den zoologiska trädgården.

Så småningom tog även denna resa slut. Min hustru och min syster flög hem via Singapore medans jag själv å yrkets vägnar gjorde ett kort besök på Nya Zeeland.

Slutet gott, allting gott.