Polen

I Maj 2015 åkte vi med på en bussresa till Polen. Färden gick denna gång via Karlskrona och färja till Gdynia till Warszawa. På väg till Warszawa avåt vi en delikat lunch bestående av korv med bröd och räksallad, serverad på n rastplats av reseledaren och Christer och chauffören Peter. Vi var framme i Warszawa tidigt på eftermiddagen och sedan vi bokat in på hotellet var eftermiddagen fri för egna strövtåg. På kvällen åt vi en gemensam middag.

Nästa dag gjorde vi en guidad rundtur i staden. Den började med ett besök i den gamla judiska stadsdelen. Intressant med flera hundra år gamla byggnader. Åkte sedan runt och såg diverse byggnader. warszawa-slottParkerade bussen vid den svenska ambassaden varifrån vi promenerade till Chopinparken. En kul grej där var en svart bänkliknande platta som när man tryckte på olika ställen med fingret spelade verk av Chopin. Därefter åkte vi till gamla stan. Efter att vi fått höra slottets historia gjorde vi en rundvandring i gamla stan. Därefter fick vi ströva fritt och intaga lunch. Efter lunchen återsamlades vi vid bussen för vidare färd till Krakow.wawel-slot

Nästa dag började med en rundtur i Krakow. Den slutade vid gamla stan där vi besåg Wawel slott och gjorde en rundvandring i gamla stan. Den avslutades med en gemensam lunch. Därefter var resten av dagen fri för egna strövtåg.

De som ville kunde dock följa med på en tur till benediktinerklostret i Tyniec. tyniec_-_klasztor_-_01Där fick vi en munk som visade oss runt. Efter rundvandringen fick vi provsmaka på olika rätter som tillagats efter klostrets gamla recept. På kvällen gemensam middag på en trevlig restaurang.

Nästa dag börjad med ett besök i Auschwitz. Efter en noggrann säkerhetskontrol som på en flygplats fick vi komma in. Vi passerade in under den välkända portalen varefter vi fick gå in i de olika byggnaderna. arbeit-machAtt se dessa högar med kvinnohår, resväskor, benproteser, leksaker och allt annat som tagits från fångarna inan sista duschen var hemskt. Att se nazisternas noggranna bokföring av allt, t.ex. protokol av hur många guldtänder som plockats ur en viss fånge, verkade groteskt. Vi såg en betongvägg där man avrättade fångar med ett pistolskott för att spara ammunition. Vi fick gå in i en gaskammare och kände fasan sitta i väggarna. .

birkenau_gateHärifrån åkte vi till Birkenau, en enorm anläggning för en miljon fångar. Vi såg bostadsbaracker med 75 cm breda sängar i tre våningar som skulle rymma 2 helst 3 fångar. Det redogjordes för de stränga regler som gällde, t.ex. tidsbegränsade toalettbesök, 30 sek. för att uträtta sina behov. Satt man längre kom en vakt med en påk och körde bort fången. Där fanns inte papper eller vatten att tvätta sig. Uträttade man sina behov utomhus blev man skjuten. Dessa båda platser var en upplevelse som kändes i kroppen

Efter gemensam lunch, då vi som förrätt fick soppa serverad i ett bakat bröd, åkte vi vdare till Lodz.

Efter övernattning på ett hotell fortsatte vi mot Gdynia. Innan vi bordade färjan för hemfärd hann vi med ltet shopping i ett stort shoppingcenter i Gdansk.