Prag

2014 åkte vi via Berlin till Prag. Vi stannade först i Berlin där vi bodde på ett hotell vid Alexanderplatz. Vi gjorde resan i början av Oktober så att på Alexanderplatz pågick en Oktoberfest med marknad och många små brandenburgerrestauranger. Jätteroligt att gå omkring och titta och proväta. Dagen därpå kom det en svensktalande guide som tog oss med på en rundtur i Berlin där vi besökte olika sevärdheter som Brandenburger tor, Checkpoint Charlie, resterna av muren mm. Vi fick också en intressant orientering i Berlin’s historia. Chauffören och reseledaren hade spanat in en bayersk restaurang med typisk musikunderhållning som vi intog en måltid i innan avfärden mot Prag som vi anlände till sent på kvällen.

I Prag skulle vi bjudas på en rundvandring till fots, men eftersom vi är litet dåliga på att promenera långt, särskilt på kullerstensbelagda gator, avstog vi från detta. Vi tog istället spårvagnen in till centrum och tog oss själva till sevärdheter som Karlsbron, Vaclavplatsen och det astronomiska uret vid gamla stans torg. På torgetpragkyrka pågick en massa aktiviteter av olika slag, sång, musik, trollkarlar mm. Vi slog oss ned på en bänk och njöt av spektaklet runt oss. Vi intog lunch på en restaurang vid torget som serverade en meny med lokala rätter. På kvällen åkte vi med bussen till ett shoppingcenter för shopping.

Nästa dag var det en båttur på Moldau på programmet. Det var en vacker tur och skoj att se staden från den sidan. Efter båtturen var det fritt för egna aktiviteter varvid vi promenerade runt i kvarteren vid hotellet och avslutade dagen med middag på en liten restaurang med mycket “lokalatmosfär”.

Dagen därpå var det dags för hemfärd. Resan gick dock så snabbt att reseledaren lade in en rundtur i Lybeck innan vi gick ombord på färjan.