Tanzania

Vi har rest mycket, mött andra människor och kulturer och lärt oss mycket. Jag har fått alla mina resedrömmar uppfyllda utom en sak, att åka på en safari i Afrika. Vi har visserligen varit i Kreugerparken i Sydafrika, men det var ju bara ett kort besök. Men i Januari 2012 blev det av, vi åkte till Tanzania.uvs120505-007

Vi flög via Addis Abeba till Kilimanjaro i Tanzania. Där blev vi hämtade och skjutsade till en lodge i Aruba där vi vilade upp oss en natt. Nästa dag blev vi hämtade av en guide med en safarijeep. Vi var sex personer i sällskapet så alla fick fönsterplats i jeepen. Vi åkte först till en kanteen där var och en fick en lunchlåda. En sådan fick vi varje morgon i fortsättningen och lunchen intogs alltid ute i buschen.

uvs120505-013Första resmålet var ett område som heter Lake Manyara National Park. På vägen dit fanns det mycket att se för en nyfiken nordbo. Vi såg många massajer, klädda i vackra röda skynken, som vaktade boskap, vi passerade byar med ett livligt folkliv och vi såg allehanda djur i ett tidvis enformigt landskap.

Väl framme i Lake Manyara ägnade vi resten av dagen åt att åka runt i parken och titta. Här fanns uvs120505-002olika arter apor, giraffer, buffel och antiloper. Guiden körde långsamt och stannade ofta för att vi skulle kunna se och filma. Men det hade varit en lång dag så efter ett par timmar lämnade vi parken och körde till vårt första nattläger. Vi bodde hela tiden på s.k. tented lodge som är tält uppsatta på träplattformar. Varje tält har två sängar, bord och stolar samt dusch och toalett, så det var ganska bekvämt. Första kvällen innan middagen satt vi utanför tältet i skymningen och drack en öl och lyssnade till alla ljud från den omgivande naturen. Härligt.

uvs120505-003Nästa dag körde vi upp mot Ngorongoro som är en utslocknad vulkan söm lär ha världens största caldera, d.v.s. den kollapsade vulkanens kittelbotten. Vi körde längs kraterkanten och stannade för att fotografera. Från kanten där vi körde var det sexhundra meter till botten och därnere sades det vara ett paradis för en massa djur. Men vi åkte inte ner utan fortsatte vidare mot Serengeti. På vägen passerade vi flera massajbyar vilkas boskap delar naturen med de vilda djuren.

Serengeti är väldigt stort, c:a 15 000 km² och är unikt för sin stora koncentration av savannlevande djur. Några av de arter som finns i Serengeti är afrikansk buffel , fläckig hyena , uvs120505-014gepard , gnu, giraff, elefant, gasell, lejon, leopard och zebra. Vi såg alla dessa. De följande tre dagarna ägnade vi åt att åka runt i den stora parken. Vår guide var kunnig och kunde berätta och tala om namn på alla djur vi såg. Det var juuvs120505-008 många jeepar på gång i parken och guiderna höll kontakt via radio och meddelade varandra om något sevärt hittats. Var det inom rimligt avstånd körde vi dit. Vi fick på så sätt se massor av djur. Ett mål var att se “the big five”, d.v.s. lejon, leopard, noshörning, afrikansk buffel och elefant. Vi lyckades se alla fem. Som krydda på moset såg vi även uvs120505-015en leopardhona med fyra ungar. En upplevelse var också att se flodhästar. De låg i massor i vissa vattendrag. Mindre angenämt var lukten. På nätterna gick de upp på land och betade, på dagarna låg de i vattnet och smälte maten. Avföringen fläktade de sedan bort med svansen och spred en odör runt dammen.

Varje natt tillbringades på olika tältläger. Sista dagen tog vi uvs120505-006avsked av Serengeti och körde tillbaka till Ngorongoro. Denna gång åkte vi ned i kratern. Även här fanns massor av djur som gick och betade av det saftiga gräset. Här kunde vi komplettera “the big five” genom att vi såg noshörning. Lunchen här blev litet speciell då guiden varnade oss för att aporna i träden var kvicka på att stjäla vår mat om man inte höll noga koll. På kvällen körde vi tillbaka till hotellet i Aruba.

Efter övernattning flög vi till Zanzibar. På vägen till flygplatsen kunde vi se en skymt av uvs120505-010Kilimanjaro i morgondiset. Sista veckan tillbringade vi på Zanzibar i lugn och ro. Tyvärr blev det inga bad i Indiska oceanen som vi räknat med. Ebben var för märkbar, det var nästan en kilometer till vattnet på dagarna men till kvällen kom vattnet tillbaka men då var det sådana vågor att vi inte vågade gå i. Så det blev en stilla vecka vid poolen innan vi flög hem via Addis Abeba.